Gratis fragt fra 350 kr.
Gratis fragt fra 350 kr.

Sabber tegnede aldrig sine motiver først. Han startede ganske enkelt i et hjørne og lod klippet udvikle sig i sin egen rytme udover papiret.

Portræt:

Sabber

Papirklipper, tegner, fortæller og saksesamler Jens Jacob Sabber Jensen (1938-2005), kaldet Sabber, var især berømt for sit eventyrlige papirklip.

Sabber blev oprindelig døbt Jens-Jakob Jensen, men som dreng fandt han det lange navn for svært at udtale. En sammentrækning af navnet blev til ”Sabber”, hvilket han senere valgte som kunstnernavn og officielt stod der Jens-Jacob Sabber Jensen på navneattesten.

Sabber voksede op i Birkerød, hvor han allerede som barn begyndte at klippe figurer ud af papir.
Efter folkeskolen kom Sabber på Kunsthåndværkerskolens keramiklinje og senere arbejdede han blandt andet som maler på Det Kongelige Teater.
Han havde dog ikke forsømt sine papirklip, som han solgte i Tivoli. På et tidspunkt fik han trang til at komme tættere på naturen og i begyndelsen af 1970’erne flyttede han til Bornholm, hvor han boede frem til sin død i 2005.
På Bornholm blev han lærervikar og skrev og tegnede for dagbladet Bornholmeren. I mange år boede han på et husmandssted i Østerlars, hvor han blandt andet lod sig inspirere af sagnene om “De underjordiske”.

Han tegnede aldrig sine motiver først, men startede med saksen i et hjørne og lod klippet udvikle sig på papiret. Motiverne blev altid klippet i hvidt papir og siden eventuelt farvelagt med akvarel eller gouache – en maleteknik, hvor der bruges vandfarver, der dækker billedets bund helt.
Sabber fik efterhånden status som solskinsøens folkelige kunstner. Man kunne bestille personlige papirklip hos Sabber, fx til en festsang.

Sabber ligger begravet på Assistens kirkegåden i København, hvor også en anden kendt papirklipper ligger – nemlig H.C. Andersen.

Vil du vide mere om den unikke kunstner og særlige person, Sabber var, anbefaler vi bogen Sabber – en original papirklipper fra forlaget Hakon Holm Publishing.

Papirklipperen Jens Jacob Sabber Jensen.
Jens Jacob Sabber Jensen (1938-2005).

Nyhedsbrev fra
On The Wall Bornholm

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få besked om nye plakater og gode tilbud.

Cookie-samtykke med Real Cookie Banner